Blokkoldás családállítással

családállítás

A családállítás kifejezést bizonyára mindenki hallotta már valamilyen összefüggésben. Van, aki ismeri, és elismeréssel beszélj róla van, aki sajnos rossz tapasztalatokról számolhat csak be. Mi is ez a módszer? Kinek működik, és kinek nem, és miért?

A problémák gyökere új nézőpontból

A családállítás egy új szemszögből keresi a problémák gyökerét. A hagyományos pszichológiai módszerek például a pszichoanalízis, a kognitív terápia mindegyik hatékony, és mindegyik azt vizsgálja mi történt a gyerekkorunkban, ami a jelenbéli aktuális problémánkra magyarázatot ad.

Tudattalanul másolhatjuk a családi traumákat

Lehetnek olyan elakadások az életünk során, amelyek nem vezethetők vissza a személyiségünkről, a gyerekkorunkban történtekre, vagy a körülményeink, hanem átvettük őket a születési családunkból. Ezek lehetnek érzések, viselkedési módok, akár egész sorsok. A nehézségek családi traumák tovább tudnak öröklődni, amelyet mi teljesen tudattalanul lemásolhatunk és újra játszhatunk. Ez akadályává válik annak, hogy a saját életünket éljük.

Cipeljük az átvett érzelmi terheket

A családállítás Bert Hellinger nevéhez fűződik, aki nem kitalálta, hanem az emberekkel való munkája során tapasztalati úton jött rá, hogy átvesszük a családunk feldolgozatlan történeteit. A családállítás módszere megmutatja, ha a családunktól átvett érzelmi terhet cipelünk és abban is segít, hogy lehessünk ezt. Olyankor érdemes bevetni ezt az eszközt, amikor már többféleképpen többször próbáltunk megoldani egy problémát, de valamiért eddig nem sikerült és az okot nem találjuk.

Ismétlődő élet szituációk:

  • párkapcsolat hiánya, illetve minden kapcsolatuknak ugyanaz a vége
  • fizikai ok nélküli gyermektelenség
  • problémánk van a szüleinkkel, testvéreinkkel, vagy a gyerekeinkkel
  • magánéleti sikertelenségek
  • munkahelyi kudarcok
  • boldogtalanság kilátástalanság, nem találjuk az élet célunkat
  • egyszerű helyzetekben túlzott, indokolatlan érzelmi reakciók
  • örömtelen az életünk
  • Betegség esetén is segíthet az állítás, de nem az orvosi kezelés helyett, és nincs garancia a gyógyulásra.

Jelen béli oka is lehet a kudarcainknak

A módszer segítségével azt is megtudhatjuk, ha nem valamilyen teher átvételéről van szó, hanem egy jelen béli történet akadályozza boldogságunkat. A családállítás nem csodaszer, de hatékony és erőteljes az elakadások feloldásában. Nem létezik olyan eset, hogy csak apró változás történik, vagy egyáltalán nem oldódnak meg a problémák. Ilyenkor egy másik nézőpontból is érdemes ránézni az eseményekre, és tovább keresni a gócpontot.

Jelentkezzünk segítőnek a családállításra

Az is előfordulhat, hogy nem a megfelelő szakemberhez fordultunk ezért maradt el a siker. Tájékozódjunk alaposan amikor családállításra készülünk. Szerencsés lehet, ha az első alkalommal csak résztvevőként vagyunk jelen, így lehetőségünk van eldönteni, hogy számunkra rokonszenves-e a csoportvezető, és szeretnénk-e nála állítást kérőként jelentkezni.

Egyéni és csoportos formája is van

A családállítás alapvetően csoportos módszer, de aki nincs kész rá, hogy másokkal megossza a gondjait kérhet egyéni állítást is.
A csoportos családállításon van vannak a segítők, akik résztvevőként vannak jelen. Közülük kerülnek majd ki a képviselők mások állításában. Az állítást kérő választja majd ki a jelenlévők közül ki képviselje a családtagjait.

A szeretet rendjének visszaállítása

Egyszerre mindig csak egy embernek történik állítás. A téma hozó röviden elmondja, miben szeretne változást. Arra is van lehetőség, hogy az állítást kérő a vezetővel előre egyezteti mit szeretne, és a tulajdonképpeni családállításon nem kerül sor a családi szennyes kiteregetésére. A módszer akkor is működik, ha túl kevés az információ a családunkról. A szeretet rendjét ebben az esetben is vissza lehet állítani.

A csoport résztvevői lesznek a képviselők

A csoport résztvevői képviselik a téma hozó családtagjait a szüleit, nagyszüleit, és magát a témahozót is. Ahogyan elfoglalják a helyüket a helyiségben, azzal leképezik a családi rendszert, a családtagok egymáshoz való viszonyát. Ebből kiderülhet honnan ered a téma hozó problémájának a gyökere. Ez alapján pedig leteheti, az átvett terheket, sorsokat.

A családállítás alapja pszichológia

Tudományos magyarázat nem létezik rá, emiatt vannak, akik túlságosan ezoterikusnak bélyegzik meg magát a családállítást. Ettől függetlenül a családállítás alapja, pszichológiai elméletekből áll. Arra is utalnak kutatások, hogy a traumatikus élmények az unokák génjeiben is lenyomatot hagyhatnak. Mindannyian vehetünk át terheket a származási családunktól. Ez nincs összefüggésben azzal, hogy milyen a viszonyban vagyunk velük.

A családunk sorsában valamennyien érintettek vagyunk

Nincs olyan ember, akit valamilyen módon ne érintene a családja sorsa, illetve a sorsátvétel, és ez nem feltétlenül jelent rossz családi kapcsolatokat. Érdemes saját tapasztalatod szerezni a témában. Ez esetben tudni fogjuk, hogy számunkra működik-e ez a módszer és van e vele dolgunk. A segítségével ráláthatunk a problémáink hátterére, és jó eséllyel változtatni is tudunk rajtuk.

Hollosizabella.hu