10 tipp, hogy stílusos legyél ismerőseid esküvőjén

öltözet esküvőre

Mit szabad és mit nem szabad vendégként viselni egy esküvőn? Elég egy elegáns ing nyakkendővel? Nőként kötelező a ruha, vagy lehet blúzban, szoknyában, kosztümben is menni? Az ing csak fehér lehet? A férfiak sem viselhetnek feketét? Milyen szabályok vannak? Utánajártunk a leggyakoribb kérdéseknek!

10 tipp nők és férfiak számára esküvői öltözékre

Összeszedtük a legfontosabb szabályokat arra az esetre, ha vendégként készülsz egy esküvőre. A menyasszonyi ruha a legfontosabb elem az eseményen, talán ezért is van, hogy a nők számára is nehezebb az öltözködés: több a szabály és a kötöttség, több a tiltás, több a hagyomány és a szokás. A férfiak ugyan kevesebb öltözködési stílusból válogathatnak egy-egy ilyen eseményen, mégis könnyebben öltözködnek majd fel a saját ruhatárukból, vagy vásárolhatnak olyat, amit később is nyugodtan hordhatnak.

Nézzük, mire kell odafigyelni a nemeknél!

1.Világosat, ne fehéret!

Nőknek

Ma már gyakori, hogy a menyasszonyok sem viselnek hófehéret, inkább a fehér egy árnyalatát veszik fel, például törtfehér, csontfehér, tojáshéj, ekrü, világos bézs, púderrózsaszín, púdersárga. Mivel manapság ennek már (jó esetben) nincs közlési értéke, ezt meg is tehetik: mégis megmaradt, hogy a fehér árnyalatai a menyasszony territóriumai, vendégeknek tilos!
Mit tegyél, ha te a fehéret szereted? Variáld színessel, mintással! Ha ruhát veszel, ez lehet színes csipke, ha blúzt, akkor egy színes szoknya vagy nadrág.

Férfiaknak

A férfiak számára szintén nem illik a 100% fehér öltözet, de egy-egy fehér, törtfehér, vagy világos darab, ha nem nyomja el az öltözéket, nagyon is szabad, sőt! A fehér inggel nem lehet mellélőni, ahogy egy világos öltönnyel, mellénnyel sem, ami lehet bézs, világoskék vagy világosszürke.

2. A fekete balszerencsét jelent

Nők

Nem szabad kockáztatni, lehet, hogy a menyasszony nagyon babonás. Az elegáns viselet a nők részéről nem lehet az esküvőn „a tökéletes kis fekete”, mert az örömteli eseményhez örömteli színek passzolnak. Ha ragaszkodsz a feketéhez, ezt is lehet ügyesen variálni, például szürke mintával, zöld kiegészítőkkel el lehet venni a zord hatást.

Férfiak

A teljesen fekete öltönyt férfiként sem viselheted, bármennyire is könnyű lenne. Ezt az öltözetet minimum egy világos inggel, mellénnyel, egy másik szín (kék, zöld, vagy az esküvő alapszíne) dominanciájával kell ellensúlyozni, hogy az összhatás ne legyen komor.

3. Rikító helyett nagy mintákat

Nők

A legfontosabb szabály, hogy nem szabad túlragyogni a menyasszonyt, ezért semmi olyat nem illik viselni, ami az ő fényét halványítja. Emellett nyilván nem szeretnél te lenni a nagy neon partilabda az esti mulatság sötétjében. Ha szereted a feltűnő, extravagáns ruhákat, érdemes inkább egy alapdarabot nagy, széles mintákkal és sok kiegészítővel feldobnod.

Férfiak

Sok férfi szereti a fémes színeket – ezekre azonban ugyanaz vonatkozik, mint a csillogó anyagokra, a flitterekre. Túlságosan feltűnőek, elnyomják az ifjú pár ragyogását, az ő, általában visszafogottabb színű ruháikat. Hagyd most otthon a feltűnőbb öltönyt és kiegészítőket és öltözz szolidabban, az alkalomhoz illően!

4. Mindig az évszaknak megfelelően

Nőknek

Ha az esküvő nyári, és az éj nagy részét a szabadban tölti a násznép a csillagos ég alatt, akkor ehhez érdemes igazodni. Hűvösebb időben számíthatsz arra, hogy egy lovag felajánlja a zakóját, de az biztos, hogy nem fog menni a szettedhez – ráadásul akkor az úriember fog fázni. Vigyél inkább magaddal egy kendőt, blézert vagy kiskabátot, ami melegen tart hajnalig!
Őszre és télre ne a nyári kínálatból válogass, még akkor sem, ha most le van értékelve. Léteznek vastagabb elegáns ruhák is, amikhez vastagabb harisnyát is vehetsz, hozzáillő kabáttal egészítheted ki és variálhatsz a kiegészítőkkel is, jöhet akár kesztyű, boleró, kis sál is.

Férfiaknak

Férfiként ebből a szempontból sokkal könnyebb a dolgod, hiszen egyértelműen megkülönböztetünk téli és nyári öltönyöket. Itt is a kiegészítőkkel érdemes variálni: nyári esküvőn számítani kell rá, hogy a lagziban már lekerül a zakó, téli esküvőn viszont hideg lesz a templomban, és a kiegészítőkhöz mérten zárt, akár bélelt lábbelit kell viselni, vastag alsó ruhákat, sőt, nem maradhat ki a szettből a felöltő sem.

5. Ne csak az eseményhez, de a helyszínhez is öltözz!

Nőknek

Ha templomi az esküvő, fontos, hogy a vállad fedett legyen és a dekoltázsod se villanjon ki túlzottan. Ha a ruhád nem ilyen, akkor érdemes egy kendővel vagy boleróval készülni a templomi szertartásra, amit később le tudsz venni. Ugyanakkor ha mezítlábas hippi esküvőre készül a pár egy réten, akkor kényelmetlenül fogsz feszengeni zárt ruhában, tűsarkú cipellőben. Nagyon kell tehát ügyelni arra, hogy a pár milyen jellegű esküvőt szervez, és a helyszín milyen követelményeket támaszt a vendégek felé!

Férfiaknak

A mai esküvőkön gyakran mondja a pár: „jöhetsz bármiben, ami kényelmes!” Ezt azért ne vedd szó szerint. Jópofának tűnik, hogy „elegáns rövidnadrágot” viselj egy tikkasztó nyári napon, ez mégsem a legmegfelelőbb öltözet: nem csak a párnak, de a családnak és a fotóknak is fel kell öltözni.

6. A kényelem sem utolsó szempont!

Nőknek

Bár mindenkinek lapul a szekrényében pár „elegáns” ruha és cipő, ezek nem mindegyike alkalmas arra, hogy egy egész napot benne töltsön az ember. Ha szorít a körömcipő, és le kell rúgnod az asztal alatt, ha nem tudsz táncolni, mert esélytelen, hogy visszabújj bele, akkor nem csak magadnak okozol kellemetlenségeket, de a pár is azt hiszi, rosszul érzed magad az esküvőjükön. Ha ragaszkodsz a csodálatos cipellőhöz, vigyél magaddal egy váltócipőt a lagzira, hogy együtt ünnepelhess a többiekkel!

Férfiaknak

A férfiaknak leginkább arra kell törekedni, hogy az öltözék a kényelem miatt ne redukálódjon egy ing-nadrág kombinációvá, vagy ha igen, ez is nézzen ki nagyon elegánsan. Ha a kényelem azt jelenti a számodra, hogy egy ing és egy kényelmes nadrág van csupán rajtad, akkor próbád meg ezt az öltözéket kiindulóként használni, és nem a zakóból visszavetkőzni az eseményen…

7. És a fejfedő?

Nőknek

Csak úri körökben érvényes manapság, hogy az ember kicsit flancolhat extrémebb hajdíszekkel, élő virággal, díszcsatokkal, sőt, a templomban akár kalappal is. A legtöbb esküvőn nem szokás ilyeneket viselni. Ha mégis szeretnéd feldobni valamivel a frizurád, a fő szabály itt is az, hogy a menyasszonynál nem lehet nagyobb, ékesebb, fényesebb a fejen található dísz, és vendégeknek szigorúan tilos a tiara!

Férfiaknak

A férfi fejfedő lényegében csak akkor kerülhet elő, ha erre kimondott ok van, például ha a vallási előírások a templomban ezt diktálják. Beltéren nem illik kalapot, pláne nem sapkát viselni! Erre egyetlen kivétel van, ha a pár tematikus esküvőt álmodott meg, és kifejezetten erre kér téged.

8. És a piros?

Nőknek

A piros elvileg tiltólistás, bár a modernebb esküvőkön kezd kimenni a divatból a menyecsketánc, így a piros is kezd visszaszivárogni az engedélyezett színek közé. Ez azonban még nem általános, ezrét érdemes előre tájékozódnod, ha pirosban szeretnél menni.

Férfiaknak

A férfiak gond nélkül hordhatnak pirosat, bordót, de ezzel a színnel óvatosan kell bánni, kevesen tudják igazán méltóságteljesen viselni. Ha bizonytalan vagy benne, akkor kérdezz meg egy stílustanácsadót, illik-e hozzád a választott árnyalat.

9. A nyitott cipőt és a nyitott mellkast el kell felejteni!

Nőknek

Bármennyire is jó megoldásnak tűnik egy nyári esküvőn felkapni egy szandált, vagy a párodat egy mély dekoltázzsal nyűgözni le, ez nem a legjobb helyszín ezeknek a ruháknak a viselésére. Kedvesed biztosan értékeli majd, de mi a helyzet az ifjú pár idősebb rokonaival? Gondolj csak bele: ha a te nagymamád és minden rokonod ott volna, akarnád-e, hogy a barátnődnek lelássanak a köldökéig?

Férfiaknak

A kihajtott, úgynevezett „olaszos” nyakhasítékot hagyd ott, ahová való: a kilencvenes években. A férfiak egy esküvőn jobb, ha zártan öltözködnek, és a nagy lazítás maximum a nyakkendő és a zakó levételében mutatkozik meg. A szandál pedig minden elegáns eseményen szigorúan tilos a férfiak számára!

10. Szexi? Legyen inkább elegáns!

Nőknek

A szoknya hossza: térd alatti. Talán nem kelt nagy örömet a cikk utolsó pontja, de ahogy nem illik kivágott ruhában billegni, úgy a szoknya és a ruha hossza is olyan kell hogy legyen, amiben le lehet nyugodtan hajolni, vagy lehet egy nagyot táncolni anélkül, hogy minden rokont megbotránkoztatnál vele. Ugyanígy a túl magas hasítékok is tilosak.

Férfiaknak

Nem mintha igény mutatkozna a férfiak körében, de semmi kirívó, semmi „túlzás” nem jöhet szóba az ő esetükben sem. Az extravagáns darabokat, vérlázítóan feszes ingeket inkább tartogasd a legénybúcsúkra és a klubokba.

A fenti szabályok nagy általánosságban segítenek kiigazodni az esküvői öltözék illemszabályainak világában, de természetesen minden esküvő más, így lehet, hogy a barátaid, rokonaid lagzija saját, eltérő szabályok mentén működik majd. Minden esetben érdemes előre tájékozódni, megkérdezni a párt, és aszerint kiválasztani az esküvői öltözetedet!

Kép forrása: Unsplash