Lehallgat a (volt) párom?!

gps nyomkövető megtalálása

A modern technológia fejlődésével egyre könnyebbé válik az emberek megfigyelése, követése, akár a magánéletben is. Ha megromlik egy párkapcsolat, vagy válásra kerül a sor, az emberekben sok düh, és sérelem gyűlhet össze, és vannak, akik úgy gondolják, hogy a másik megfigyelésével, lehallgatásával bebizonyíthatják az igazukat. Ez ma már egyszerűbb, mint bármikor, ezért összegyűjtöttük, mik azok a jelek, amik a megfigyelésre utalhatnak, és mit tehetünk ellenünk.

Miért akarhat megfigyelni a párom?

Akik elképzelni sem tudják, hogy ilyen előfordulhat, nekik mondunk néhány okot. A kíváncsiság mindenkiben benne van, például mikor valaki először van a párja lakásán, biztos érdekli mi lehet egy-egy fiókban, vagy ha meglát egy képeslapot, vagy fényképet szeretné megtudni annak a történetét. Ezzel nincs is semmi gond, de van, hogy ez kíváncsiság tovább nő, vagy egyéb tényező is közbejön.

A párok közötti bizalom alapvető fontosságú egy egészséges kapcsolatban. Azonban bizonyos helyzetekben, például korábbi megcsalás vagy bizonytalanság esetén, úgy érezheti az egyik fél, hogy meg kell figyelnie a másikat, hogy újra ne történhessen meg vele.  Az ilyen cselekedetek mögött gyakran a gyanú, féltékenység, vagy az irányítás vágya állhat. Emellett bizonyos esetekben a lehallgatás vagy megfigyelés jogi ügyekhez is kapcsolódhat, mint például a válás vagy a gyermekelhelyezési per.

Milyen eszközöket használnak leggyakrabban a megfigyeléshez a magánemberek?

A modern technológia számos lehetőséget kínál a párok megfigyelésére.

GPS nyomkövetők kis eszközök, amiket egy járműre vagy személyre helyezhetnek el, és valós idejű helyadatokat küldenek egy megfigyelő eszközre. A GPS nyomkövetők online vásárolhatók, könnyen és viszonylag olcsón beszerezhetők.

Az AirTag az Apple által kifejlesztett apró, kerek nyomkövető eszköz, amely Bluetooth-alapú technológiát használ a tárgyak helyének nyomon követésére. Az AirTag-eket kulcstartókra, táskákra, hátizsákokra, vagy bármilyen más tárgyhoz rögzíthetjük, amit nyomon szeretnénk követni. Kétségkívül hasznos, hogy megtaláljuk az elveszett kocsikulcsot, vagy ha Buksi elkóborolt, de ha a megfigyelésünkre használják a tudtunkon kívül már nem vagyunk olyan lelkesek.

rejtett kamerákat, poloskákat is gyakran használják megfigyelésre, ezek a kis, álcázott kamerák, a célpont tudta nélkül készíthetnek felvételeket. A rejtett kamerák online vásárolhatók, és sokféle formában kaphatók, például plüssállatokban, írószereszközökben vagy ébresztőórákban. Burián Zoltán, független biztonságtechnikai szakember a lehallgatasvedelem.com szerzője mesélte, hogy volt olyan eset, hogy lehallgató poloskát helyeztek gyerekjátékba, a láthatás folyamán.

Számos szoftver létezik, amely lehetővé teszi a telefonhívások, szöveges üzenetek és internetes tevékenységek nyomon követését. Ez a szoftver telepíthető a céltelefonra, vagy távolról is elérhető lehet, ha a célpont megosztja a bejelentkezési adatait.

Bár ezen eszközök használata nem feltétlenül jogszerű, mivel könnyen hozzáférhetőek, sokan nem riadnak vissza az alkalmazásuktól.

Mik lehetnek a lehallgatás, megfigyelés jelei?

Ha gyanús alkalmazásokat vagy fájlokat találunk a telefonunkon, vagy ha a telefonunk akkumulátora gyorsabban merül le, mint a szokásos, ez arra utalhat, hogy megfigyelő szoftvert telepítettek a telefonunkra.

Az is gyanús lehet, ha a volt párunk ajándékba ad egy okostelefont vagy számítástechnikai eszközt. Persze ez lehet egy kedves gesztus is, ha jó kapcsolatban maradtunk, akkor lehet nincs ebben semmi extra, de ezeket az eszközöket lehet manipulálni, kémprogramot telepíteni rá. Volt olyan eset, mikor egy számítógépes egérbe rejtettek el egy mobiltelefonon lehallgatható GSM poloskát.

Az is gyanús lehet, ha észreveszünk olyan tárgyakat, amelyekre nem emlékszünk, vagy amelyek úgy tűnnek, mintha nem oda tartoznának, ez arra utalhat, hogy valaki titkos eszközöket helyezett el a környezetünkben.

Mit tegyünk, ha arra gyanakszunk, hogy lehallgatnak, megfigyelnek?

A legbiztosabb módszer, ha szakemberhez fordulunk, aki megfelelő műszerekkel fel tudja deríteni ezeket az eszközöket. A magánélethez mindenkinek joga van!