A meghatalmazás szerepe a válás során

szerelmes pár

A válás egy sorsfordító esemény, mely számos érzelmi megpróbáltatással és kihívással jár. A folyamat során azonban számos jogi kérdés is felmerül, melyek között kiemelt szerepe van a meghatalmazásnak. Ebben a cikkünkben a meghatalmazás fontosságáról és folyamatáról igyekszünk tájékoztatni.

Mi a meghatalmazás szerepe?

A házassági bontóper olyan bírósági eljárás, mely során nem kell kötelezően jogi képviselő által eljárni. Ennek ellenére érdemes lehet megbízni egy ügyvédet, hiszen egy szakértő sok esetben megkönnyítheti a helyzetünket. Az ügyvéd kiválasztása során szem előtt kell tartanunk, hogy egy családjogra vagy kifejezetten válóperekre szakosodott szakember lehet a legjobb választás.

Ügyvéd választása

A megfelelő jogi szakember megtalálása kulcsfontosságú kérdés, melyet különös körültekintéssel kell megvizsgálnunk.

A szóba jöhető jelöltek esetén érdemes mérlegelnünk

  • a szakterületet,

  • a szakmai tapasztalatot,

  • a kommunikáció milyenségét,

  • és a személyes benyomásokat.

Megbízás

A jogi szolgáltatások igénybevételéhez elsősorban egy ügyvédi megbízási szerződésre lesz szükség. Ezen okirat határozza meg a későbbi együttműködés feltételeit. A szerződéskötés előtt általában sor kerül személyes vagy telefonos egyeztetésre.

Meghatalmazás

Az előző pontban említett ügyvédi megbízások túlnyomó része meghatalmazással párosul, hiszen az ügyvéd tevékenységének a képviselet is fontos eleme.

A meghatalmazás egy – az ügyféltől származó – egyoldalú jognyilatkozat, mely feljogosítja az ügyvédet az ügyfél képviseletére.

Amit mindenképpen szem előtt kell tartani a meghatalmazás elkészítésekor, hogy azt írásba foglalni kötelező, s teljes bizonyító erejű magánokirati formában kell létrejönnie.

A legfontosabb tudnivalók az ügyvédi meghatalmazással kapcsolatban:

  • az ügyvéd számára képviseleti jogot keletkeztet,

  • csak abban az esetben érvényes, ha tartalmazza az ügyvéd elfogadó nyilatkozatát is,

  • a megbízási szerződés megszűnésének esetén a meghatalmazás is megszűnik,

  • ügyfél bármikor korlátozhatja a meghatalmazás terjedelmét, illetve visszavonhatja azt.

Egy házasság felbontása nem csupán érzelmi, de jogi és anyagi kérdések megoldását is jelenti. Egy ilyen életeseménynél különösen fontos, hogy megfontoltan és körültekintően járjunk el. Ha elhatároztuk, hogy jogi tanácsot szeretnénk kérni, a legegyszerűbb és legkényelmesebb döntés az, ha a Szerzi platform online jogi tanácsadás szolgáltatását vesszük igénybe. Ez egy rendkívül rugalmas és könnyen elérhető lehetőség, hiszen akár az otthonunk kényelméből megindíthatjuk a konzultációt, ami akár 3 órán belül meg is történhet.