Szeretetnyelv alkalmazása a hétköznapokban

szeretetnyelv

Egy rövid történettel kezdek, aminek segítségével könnyebb megérteni a szeretetnyelv lényegét.

Az 5 éves Pistike nagyon várta már a karácsonyt, mert most szerette volna ő is megajándékozni a nagymamáját, akit nagyon szeretett. Nagyon szerette volna meglepni, és sokat gondolkozott minek örülne leginkább a nagyi. Eszébe jutott, hogy a kisvonat a kedvenc játéka, ami annyira szuper játék, hogy mindenhova magával viszi. Hú, ennek hogy örülne a nagyi! Megkapná ezt a szuper kisvonatot, ennél szebb ajándékot elképzelni sem lehet! Eljött a szenteste, és Pistike átadta a kisvonatot a nagymamájának.

Ön szerint örült a kisvonatnak a nagyi?

A gesztusnak biztos nagyon örült, de a kisvonatnak? Valóban kisvonatra volt szüksége? Ha egy felnőtt rokontól kapta volna ezt a kisvonatot akkor örült volna neki?

Pistike úgy gondolkodott, hogy amit ő szeret, aminek ő örülne, annak biztos örülne a nagyi is. Van, amikor bejön ez a gondolatmenet, de sokszor sajnos nem.

 

Mi köze ennek a szeretnyelvhez?

A szeretet is hasonlóan működik, mint az ajándékozás, nem feltétlenül annak örül a párom, aminek én is örülnék. Minden ember mástól érzi szeretve magát. Ha például az Ön számára nagyon fontos az érintés, simogatás, és attól érzi, hogy szereti a párja, de a párja meg apró ajándékokkal lepi meg és azzal próbálja kimutatni, hogy szereti Önt, nem fogja szeretve érezni magát, hiányérzete lesz.

Ha iphone-t szeretne, de kap helyette egy samsung telefont, valószínű nem fog úgy örülni neki, pedig a samsung telefon is sok pénzébe került az ajándékozónak, azzal is lehet telefonálni, de egyszerűen másra vágyott.

Gary Chapman amerikai párterapeuta alkotta meg a szeretetnyelv elméletét, és arra jutott, hogy a szeretet kifejezésének 5 különböző módja van.

szeretetnyelv

 

Öt szeretetnyelv

 

1.szeretetnyelv – elismerő szavak

Ki ne örülne az elismerésnek, dicséretnek? Vannak akik számára az elismerő szavak százszor többet érnek, mint a cselekedetek. Keressünk minél több alkalmat, hogy megdicsérjük a párunkat, például hogy finom vacsorát főzött, megjavította a mosógépet, csinosan öltözött fel. Természetesen fontos, hogy ezek az elismerések őszinték legyenek.

 

2. szeretetnyelv – minőségi idő

A minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet fordítunk a párunkra, csak rá figyelünk, vele foglalkozunk, és közösen csinálunk valamit. Lehet például beszélgetés, közös vacsora, közös tenisz, tánc. Fontos kiemelni az osztatlan figyelmet, tehát a tv nézés közbeni beszélgetés nem számít minőségi időnek, vagy ha közös vacsora közben végig nyomkodjuk a telefonunkat. Gondoljon vissza, hogy megismerkedésükkor mik voltak azok a tevékenységek, amiket különösen szerettek együtt csinálni.

 

3. szeretetnyelv – ajándékozás

Az ajándékozás is a szeret egyik kifejezésének a módja, gondoltunk a párunkra. Nem gyémánt gyűrűre és ferrarira kell gondolni, hanem apró figyelmességekre, meglepetésekre. Például bevásárláskor veszünk a párunknak a kedvenc csokijából. Ajándékot nem csak vásárolni, hanem készíteni is lehet.

 

4. szeretetnyelv – szívességek

Van aki abból érzi a szeretet, ha a másik észreveszi, hogy mire van szüksége, és segít, elvégez kisebb-nagyobb munkákat. Például leviszi a szemetet, elmosogat, megjavítja a zárat.

 

5. szeretetnyelv – testi érintés

A testi érintés, simogatás, ölelés, puszi a szeretet kifejezésének egyik legalapvetőbb formája, és fontos szerepe van minden párkapcsolatban. Vannak akik számára ez különösen fontos, és az érintéstől érzik a szeretet, folyamatosan vágynak a testi közelségre.