Neveltetésünk hatása  párkapcsolatainkra

neveltetés hatása a párkapcsolatra

A kapcsolatokra kiható tényezők közül az egyik legfontosabb a neveltetésünk. A családból hozott értékrendek, szokások és normák számos területen hatással lehetnek a párkapcsolatunkra. Azonban a túlzó gátlásosság, amely gyakran a neveltetésünkből fakad, komoly problémákat is okozhat a kapcsolatban. 

Cikkünkben szeretnénk bemutatni, hogy melyek a leggyakoribb párkapcsolati problémák a túlzó gátlásosságból fakadóan, és milyen megoldások állnak rendelkezésre ezek kezelésére.

A túlzó gátlásosság okozta problémák a kapcsolatban

Kommunikációs nehézségek

A túlzó gátlásosság miatt nehézségeink lehetnek a kommunikációban párunkkal. Előfordulhat, hogy félünk kimondani a véleményünket vagy az érzéseinket, mert attól tartunk, hogy megbántjuk a partnert, vagy elutasítóak lesznek velünk miattuk. 

Nehézségek az intimitás területén

Ha túlzóan gátlásosak vagyunk, nehézségeink lehetnek az intimitás területén is. Félhetünk megnyílni a párunk előtt, és ezzel nehézséget okozhatunk az intimitás kialakításában és fenntartásában.

Bizonytalanság és döntésképtelenség

A gátlásosság miatt gyakran nehézségeink lehetnek a döntéshozással is. Attól tartunk, hogy rossz döntést hozunk, és ezért elakadhatunk párkapcsolatunkban, ugyanis a megfelelő döntések hiányában nem tudunk azokban előrelépni. 

Megoldások a túlzó gátlásosság oldására

Kommunikáció fejlesztése

A kommunikációs nehézségek megoldásához érdemes azon dolgozni, hogy hogyan tudunk megnyílni a párunk előtt. Kezdetben kisebb dolgokról beszéljünk, majd fokozatosan bővítsük a beszélgetés témáját. A kommunikáció fejlesztéséhez temérdek szakirodalom, gyakorlati kézikönyv is rendelkezésre áll.

Az intimitás területén való nyitottság

Az intimitás területén való nyitottság eléréséhez fontos, hogy elengedjük a félelmeinket és megnyissuk magunkat a párunk előtt. Figyeljünk a párunk jelzéseire és kommunikáljunk nyíltan az érzéseinkről.

Az önállóság és döntésképesség fejlesztése

A túlzó gátlásosság leküzdéséhez fontos az önállóság és döntésképesség fejlesztése. Törekedjünk arra, hogy több önállóságot és önálló döntéshozatalt engedjünk meg magunknak, és így fokozatosan megtanuljuk a döntések meghozatalának módját és azt, hogy a döntéseinkkel is tudjuk előre vinni a kapcsolatunkat.

Önismeret és saját korlátaink megismerése

Az önismeret fejlesztése is nagyon fontos a túlzó gátlásosság oldásához. Tudatosan figyeljünk oda saját korlátainkra, és azon dolgozzunk, hogy fokozatosan ki tudjunk lépni a komfortzónánkból.

Párterápia

Ha úgy érezzük, hogy a túlzó gátlásosság miatt nehézségeink vannak a kapcsolatban, érdemes lehet akár párterápiát s igénybe venni. Ebben a terápiában a kommunikációs és együttműködési készségek fejlesztése mellett olyan technikákat is megismerhetünk, amelyek segítenek leküzdeni a gátlásosságunkat és fejlesztik az önbizalmunkat.

Szakember segítségének igénybevétele

Ha a túlzó gátlásosságunk nagyon mélyen gyökerezik, akkor érdemes szakember segítségét is igénybe venni. Egy pszichológus, párkapcsolati tanácsadó, szexológus, vagy egy gyakorlati segítséget kínáló szomatikus szexológus bevonása segíthet abban, hogy a gátlásokat felismerjük és leküzdjük, így megszüntessük azok kapcsolatunkat befolyásoló hatását. 

Összességében a túlzó gátlásosság komoly problémákat okozhat a párkapcsolatban. Fontos azonban tudatosítani, hogy azon dolgozhatunk, hogy a neveltetésünk által ránk rakódott korlátokat leküzdjük és kibontakozzunk. A kommunikáció fejlesztése, az intimitás területén való nyitottság, az önállóság és döntésképesség fejlesztése, az önismeret fejlesztése, a párterápia és a megfelelő szakember segítségének igénybevétele mind olyan megoldások, amelyek segíthetnek abban, hogy a gátlásosságunkat leküzdjük és harmonikusabb kapcsolatot építsünk a párunkkal.