Házassági évfordulók elnevezései

házassági évfordulók elnevezései

Az élet egyik legszebb pillanata lehet, amikor két ember kimondja az igent, és megkezdi közös életét. Az esküvő után azonban az idő múlásával a kapcsolat mélyebbé és gazdagabbá válik, és fontos pillanatokat jelentenek az évfordulók is. A házassági évfordulók ünneplése hagyományosan az adott évfordulónak megfelelően elnevezett ajándékokkal és ünnepségekkel jár. Az évfordulók elnevezései sokszor érdekes és szokatlan neveket kapnak, amelyek mögött hosszú történetek és hagyományok állnak. Ez a cikk az egyes házassági évfordulók hagyományos neveit mutatja be, bemutatva a házasságok hosszú életének különleges mérföldköveit.

Házassági évfordulók elnevezései

Első házassági évforduló – Papírlakodalom

A papírlakodalom az esküvő utáni első évforduló. Azért kapta ezt a nevet, mert a házaspár házasságának első évfordulóján még mindig úgy érzik, hogy a kapcsolatuk olyan törékeny, mint a papír. Az első évforduló ünneplése általában az esküvői ajándékok között megtalálható papír ajándékokkal kapcsolatos, például könyvekkel, jegyzetfüzetekkel, képeslapokkal, stb.

A papírlakodalom fontos alkalom a házasság megünneplésére, és arra emlékeztet, hogy a kapcsolat gondosan épül fel az első év során. Az első év nehézségei és örömei segítenek megerősíteni a házaspár kapcsolatát, és a papírlakodalom egy ideális időpont arra, hogy az első év tapasztalatairól beszéljenek, és a jövőre vonatkozó terveket szövögetnek. Az első évforduló megünneplése lehetőséget ad arra, hogy a házaspár mélyebben megismerje egymást, és további évekre építsék kapcsolatukat.

2. házassági évforduló – Vászonlakodalom

A vászonlakodalom az esküvő utáni második évforduló. Azért kapta ezt a nevet, mert a házaspár kapcsolata az első két év után még mindig “üres” és “fehér”, mint egy vászon, amelyre csak most kezdenek el rajzolni. A vászonlakodalom jelképezi a házaspár kapcsolatának kezdeti tisztaságát és az előttük álló lehetőségeket.

A vászonlakodalom ünneplése általában textil ajándékokkal kapcsolatos, például szövött kárpitokkal, terítőkkel, ágyneművel, stb. A vászonlakodalom ünneplése a kapcsolat új szakaszának megünneplése, és arra emlékeztet, hogy az első két év után a kapcsolat még mindig új és kezdeti állapotban van.

A vászonlakodalom fontos alkalom a házasság megünneplésére, és arra emlékeztet, hogy a kapcsolat folyamatosan fejlődik és változik. Az előttük álló években a házaspárnak lehetősége van együtt nőni és fejlődni, és továbbra is építeni a kapcsolatukat. A vászonlakodalom egy ideális időpont arra, hogy a házaspár visszatekintsen az előző két évre, és a jövőre vonatkozó terveket szövögetnek. Az ünneplés lehetőséget ad arra, hogy a házaspár még jobban megismerje egymást, és további évekre építsék kapcsolatukat.

3. házassági évforduló – Bőrlakodalom

A bőrlakodalom elnevezés arra utal, hogy a házaspár kapcsolata az első három évben már “megkeményedett” és “ellenállóbb”, mint a bőr. A bőrlakodalom egy jelképes megemlékezés arról, hogy a házaspár a kapcsolatukat az első nehézségekkel és próbatételekkel együtt vészelte át, és egyre erősebbé válik. Az ünneplés általában bőráruk vagy bőrrel kapcsolatos ajándékokkal kapcsolatos, mint például egy személyre szabott bőrdoboz vagy bőrből készült kiegészítők.

4. házassági évforduló – Viráglakodalom

A viráglakodalom elnevezése arra utal, hogy az 4 év alatt a házaspár kapcsolata éppen olyan szép és virágzó, mint a frissen kivirágzó virágok. Az ünneplés általában virágokkal kapcsolatos ajándékokkal kapcsolatos, mint például egy virágos kert vagy csokor, egy virágmintás ékszer, vagy egy romantikus virágos utazás.

5. házassági évforduló – Falakodalom

arra utal, hogy a házaspár kapcsolata olyan stabil és erős, mint egy masszív fal, amelyet nehéz lerombolni. Az ünneplés általában az otthon, a család és a közösség fontosságára helyezi a hangsúlyt, és a családi együttlétre fókuszál. Az ajándékoknak általában fatárgyakat szoktak adni.

6. házassági évforduló – Cukorlakodalom

A cukorlakodalom a hatodik házassági évforduló alkalmából tartott ünnepi esemény, amely során a házaspár és családjuk édes ételeket, cukrászati termékeket fogyasztanak, valamint cukor- vagy édesség alapú ajándékokat adnak egymásnak. Az elnevezése a cukorral való megajándékozásból ered.

7. házassági évforduló – Rézlakodalom

A rézlakodalom elnevezése a réz tartósságára és időtállóságára utal, ami a házaspár kapcsolatának erősödését és kitartását szimbolizálja, általában rézből készült ajándékokat szoktak adni.

8. házassági évforduló – Gumilakodalom

9. házassági évforduló – Fűzlakodalom

10. házassági évforduló – Rózsalakodalom

A rózsa a szerelem, az érzékenység és az időtlen szépség jelképe, és az ilyen hosszú távú kapcsolatot szimbolizálja. Az ünnep alkalmával a házaspár ajándékokat ad egymásnak, amelyek a rózsa motívumához kapcsolódnak, vagy rózsaszín virágokat használnak az ünneplés díszítésére. A család és barátok részt vehetnek az ünneplésen, és általában az ünnepi vacsoránál egy rózsás desszertet is fogyasztanak.

12 és fél év házassági évforduló – Nikkellakodalom/Petrezselyem lakodalom

A házaspárt barátaik és szomszédaik különböző fűszerekkel, gyógynövényekkel ajándékozzák meg, amelyek az egészséget óvják, frissítik. A házasság új életre kel.

15. házassági évforduló – Üveglakodalom / Kristálylakodalom

Az üveg törékenysége és tisztasága azt jelképezi, hogy az adott házasság ugyanolyan törékeny lehet, mint az üveg, de ugyanakkor áttetsző és tiszta lehet, ha gondosan vigyáznak rá.

20. házassági évforduló – Porcelánlakodalom

A porcelán a finomság és az elegancia szimbóluma, és azt jelképezi, hogy az adott házasság szépséggel és eleganciával van megtöltve. A porcelánlakodalom elnevezés arra is utal, hogy ne lett volna olyan házasság, ahol húsz év alatt ne törtek volna el porcelántányért, azaz ne lett volna veszekedés.

25. házassági évforduló – Ezüstlakodalom

Az ezüst tisztasága, tartóssága és ragyogása azt jelképezi, hogy az adott házasság értékes és tartós, és értékét az idő múlásával sem veszíti el. Egyre gyakoribb, hogy a párok megerősítik a fogadalmukat ezen a napon. Az ajándékok között népszerű az ezüstékszer.

30. házassági évforduló – Gyöngylakodalom

A gyöngy az érték, a tartósság és a hosszú élet jelképe, és azt sugallja, hogy az adott házasság értékes, tartós és tele van értékkel.

35. házassági évforduló – Vászonlakodalom / Korall-lakodalom

A vászon tartóssága, tartalékossága és időtállósága azt jelképezi, hogy az adott házasság tartós és szilárd alapokon nyugszik. Azt is jelképezi, hogy ideje a vásznakat lecserélni, hiszen ennyi idő alatt a menyasszony hozománya, ágynemű, törülköző stb. már biztos elkopott.

37. házassági évforduló – Alumíniumlakodalom

Az alumínium egy erős és tartós fém, amely azt jelképezi, hogy az adott házasság szilárd és tartós alapokra épült.

40. házassági évforduló – Rubinlakodalom

A rubin egy értékes, piros színű drágakő, amely a szerelem, a szenvedély és a szeretet jelképe. Gyakori, hogy a férj szerelme jeléül rubinnal diszített ékszerrel ajándékozza meg feleségét.

45. házassági évforduló – Zafírlakodalom

A zafír egy értékes, kék színű drágakő, amely a hűséget, az öröklétet és a bölcsességet jelképezi.

50. házassági évforduló – Aranylakodalom

Az aranylakodalom a 50. házassági évforduló, amelyet az arany szimbolizál. Az arany egy értékes és drága fémpolgár, amely az öröklétet, a gazdagságot és a bőséget jelképezi. Az 50 éve tartó házasság egy hatalmas teljesítmény, és az aranylakodalom egy különleges alkalom. Szokás a fogadalom megerősítése, új aranygyűrű vásrlása is. Az ajándékok általában aranyból vannak.

55. házassági évforduló – Smaragdlakodalom

A smaragd a házasság fennállása alatt megtestesítik a boldogságot, a szerelmet és a stabilitást jelképezi.

60. házassági évforduló – Gyémántlakodalom

A gyémánt az időtlen érték, a tartósság, az örökkévalóság és a szeretet szimbóluma, így a gyémántlakodalom az ünnepeltek életében az egymás iránti elkötelezettség és a szeretet kifejezése.

65. házassági évforduló – Vaslakodalom

A vas szimbolizálja a tartósságot és az erőt.

67 és fél év házassági évforduló – Kőlakodalom

A kő szimbolizálja az erős, szilárd alapot, amelyre az ünnepeltek kapcsolata épült

70. házassági évforduló – Kegyelmi-lakodalom

Ritka az olyan kapcsolat, amely ennyi ideig tart, és ezért a kegyelem szimbólumává vált. II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg megérték a 70. házassági évfordulójukat.

75. házassági évforduló – Koronaékszer-lakodalom

A “koronaékszer” kifejezés arra utal, hogy az ünnepeltek életkoruk és az évek során felhalmozott értékes tapasztalataik miatt már elértek egyfajta “koronás” státuszt.

Nézd meg ezeket is:

.