Anyós probléma kezelése

anyós probléma

Mit lehet kezdeni az anyós problémával? Az anyós vicceken még jót derül az ember, de mikor a saját életében elevenednek meg az anyós viccek történetei, már egyáltalán nem találja humorosnak.

Leggyakoribb anyós problémák:

  • anyós mindenbe beleszól, mindent jobban tud, házimunka, gyereknevelés
  • kritizálja a menyét, kisfiam ez a nő még egy rendes pörköltet sem tud főzni, más férfiakkal találkozik, megcsal Téged és lehetne még folytatni a sort.

 

Anyós meny konfliktus gyökere

Az anyós meny konfliktus hátterében a versengés áll. Mindkét nő ugyanazt a férfi akarja. Az anyós nem szeretné elveszíteni a fiát, és nehéz elfogadnia, hogy egy másik nő is a fia életének a része lesz. A versengés, az elengedés nehézsége általában gyakoribb, ha a férfi egyedüli gyerek, vagy egyedüli fiú gyerek, illetve ha az anyós egyedül nevelte, vagy jelenleg egyedül él.

A férj általában két tűz között őrlődik, hiszen sem az édesanyját sem a párját nem szeretné megbántatni, nehéz úgy lavírozni, hogy a kecske is jól lakjon, de a káposzta is megmaradjon. Sok férfi ilyenkor strucc politikát folytat, megpróbál nem tudomást venni a problémáról.

A probléma akkor fog csak megoldódni, ha mindhárom fél, a férj, feleség és anyós is elfogadják, hogy a két fiatal egy új család, saját döntésekkel, felelősséggel, ehhez fontos tisztázni az érdekeket és a kereteket.

anyós probléma

Miért viselkedik így az anyós?

Ne gondolja, hogy az anyós rosszindulatú, egyszerűen csak szereti a fiát, és a legjobbat szeretné számára. Próbálja meg átérezni, hogy milyen lehet az ő helyzetében lenni! Próbálja elképzelni anyaként, hogy viselkedik a gyerekével. Nem próbál mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyerekének a lehető legjobb legyen? Ugyanez az érzés vezérli az anyóst is, csak az, hogy mi a legjobb az nem mindig ugyanaz az anyós és a pár számára. Ne feledje, valószínűleg egyszer Önből is anyós lesz!

 

Anyós probléma megoldásának lépései

Első lépés

Beszéljen a férjével a problémáról, hogy mi zavarja Önt az anyós viselkedésében. Fontos, hogy tisztelettel beszéljen az anyósáról és ne sértegető módon, mert akkor a férjét védekezésre kényszeríti. Próbáljon minél objektívebb lenni, konkrét példákat megemlíteni, de higgadtan, kerülje az indulatokat.

 

Második lépés

A férj beszéljen az anyóssal, higgadtan és indulatok nélkül. Először is biztosítsa a szeretetéről, köszönje meg az eddigi segítséget és támogatást, majd mondja el, hogy mit éreznek problémának és miben szeretnének változtatni. Állítsanak fel minél konkrétabb kereteket, ami mindenki igényét kielégíti. Például ne azt mondja, hogy ritkábban fogunk átmenni ebédelni, hanem hogy minden hónap első vasárnapján lesz közös vasárnapi ebéd. Adhat csokit a gyereknek, de csak naponta egyet.

 

Harmadik lépés

Legyenek következetesek, és kitartóak! Lehetséges hogy az anyós belemegy a sértődés játszmába, de ha következetesen kitartanak a szabályok mellett, akkor idővel kialakulnak az új erőviszonyok. Amit vállaltak azt tartsák be! Tehát ha vállalták a havi egy közös ebédet, akkor az legyen meg!

A végére egy tipp az anyósoknak: próbáljon meg visszaemlékezni milyen érzés volt, mikor fiatal házasként az anyósa megpróbálta ellátni jobbnál jobb tanácsokkal!