Párkapcsolati coach – mit csinál és miben tud segíteni?

párkapcsolati coach

Ki az a párkapcsolati coach és mivel foglalkozik? Egyáltalán mi az a coach?

A coach egy angol szó, ami edzőt jelent, a coaching meg az edző által végzett munka.

A coaching definíciója a wikipedia szerint:

„A coaching egy személyre szabott „tanácsadási” módszer, amelynek a lényege, hogy nem ad tanácsot, hanem a saját erőforrásaira támaszkodva támogatja az ügyfelet a fejlődésben. Fejlesztő, nevelő, edző jellegű tevékenység, ahol az ügyfelet egy meghatározott cél elérésében segítik.”

A coaching főbb területei:

Business coaching – a coaching először az üzleti életben vált elterjedté, főleg vezetők körében, de manapság már számos cég fogad az alkalmazottaknak is coach-ot, mert nagy mértékben tudja javítani a hatékonyságot.

Life coaching életvezetéssel foglalkozik, de egyre több coach specializálja magát egy-egy területre, például van társkereső coach, fogyókúra coach vagy párkapcsolati coach.

 Mivel foglalkozik a párkapcsolati coach?

A párkapcsolati coach értelemszerűen párokkal, házaspárokkal foglalkozik, párkapcsolati problémák megoldásában nyújt segítséget. A párkapcsolati coach munkája annyiban tér el a business vagy life coachok munkájától, hogy nem egy ügyféllel foglalkozik, hanem két emberrel, és a köztük lévő kapcsolattal. Bár általában van lehetőség egyéni coaching ülésen is részt venni párkapcsolati problémákkal kapcsolatban, de a legjobb eredményt úgy lehet elérni, ha a pár mindkét tagja részt vesz a párkapcsolati coachingon, és mindkettőjükben megvan a szándék a kapcsolat javítására.

Mi történik a párkapcsolati coachingon?

A coaching egyfajta irányított beszélgetés, ahol lehetőség van kibeszélni a problémákat, a coach kérdésekkel gördíti tovább a kommunikációt. Ezen kívűl a párok feladatokat is kapnak, például, hogy a következő ülésig minden nap tegyenek meg egy szívességet a párjuknak, vagy menjenek el randevúzni.

Miben más a párkapcsolati coaching mint a párterápia?

A hagyományos párterápiát két pszichoterapeuta tartja, míg a párkapcsolati coach egyedül dolgozik. A párterápia a múltra is fókuszál és az egyéni sérülésekkel is foglalkozik, a párkapcsolati coaching jövőcentrikus, és a kapcsolat dinimaikájával, a férfi-nő viszonyával foglalkozik. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a párkapcsolati coach egyéni terápiát javasol valamelyik félnek.

Sok párkapcsolati problémával foglalkozó szakember több féle módszert is ismer, és alkalmaz a párkapcsolati ülések során, például coaching, mediáció, tréning módszereket. Mint ahogy a legtöbb segítő szakma, a párkapcsolati coaching sem egy olyan beszabályozott egzakt tudomány, mint mondjuk ahogy egy asztalos megtanulja, hogy mik a szekrény készítésének lépései. Az alapelvek azonosak, ami alapján a szakemberek dolgoznak, de minden egyes szakember máshogy dolgozik, hiszen lehetetlenség lenne előre meghatározni, hogy adott esetben mit mondjon vagy kérdezzen a szakember a pártól.

Felmerülhet a kérdés, hogy párkapcsolati probléma esetén milyen szakembert válasszunk, kihez forduljunk. Mindegyik módszer eredményes tud lenni, azt gondolom, hogy az ügyfeleknek nem is feltétlenül kell tudniuk, hogy az adott szakember milyen szakmai eszközöket alkalmaz, ami igazán fontos, hogy ha úgy érzik, hogy nem tudják maguk megoldani a párkapcsolati problémákat, akkor merjenek segítséget kérni, és legyen bizodalmuk a kiválasztott párkapcsolati szakember iránt, legyen az párterapeuta, párkapcsolati coach, párkapcsolati mediátor.