16 tuti tipp, hogy ne tedd tönkre a házasságodat

16 tuti tipp, hogy ne tedd tönkre a házasságodat

avagy mit csinálna másképp egy elvált férfi, ha újra kezdhetné

 

A listát a témában egy különösen tapasztalt ember írta, Dan Pearce blogger, aki kétszer is elvált.

A hugát szerette volna az esküvője előtt ellátni hasznos tanácsokkal a házassággal kapcsolatban, mivel a családjukban ez egy  hagyomány, de rá kellett jönnie, hogy két válással a háta mögött nem igen tud jó tanácsokat adni. Sokkal inkább olyan tanácsokat, hogy mit ne tegyél, hogy ne tedd tönkre a párkapcsolatodat.

 

#1. Fogjátok egymás kezét!

Dan mikor megismerkedett a párjával, eleinte mindig fogták egymás kezét, séta közben, moziban, a kocsiban, bárhol is voltak. Idővel Dan elkezdett kifogásokat keresni, hogy túl meleg van, izzad a tenyere stb. Utólag belegondolva, az igazi ok az volt, hogy már nem akart erőfeszítéseket tenni azért, hogy közel legyen a feleségéhez.

Ha újra kezdhetné, nem engedné el többet a felesége kezét, mindig fogná és mindenhol.

 

 

 #2. Törődj a külsőddel!

A házasság előtt, mikor udvarolt a leendő feleségének, mindent megtett, hogy minél vonzóbbnak találja a felesége, igyekezett ápolt,  jó illatú lenni, a bélgázokat nem engedte ki a felesége jelenlétében. De a házasságot követően ez mind megváltozott, már nem foglalkozott azzal, hogy minél kívánatosabbá tegye magát a felesége számára.

Ha újra kezdhetné, igyekezne a legjobbat kihozni magából a házasság alatt is.

 

#3. Ne kritizáld a párodat!

Időven Dan úgy érezte, hogy az ő feladata, hogy rámutasson felesége gyengeségeire, és hogy felhívja a figyelmét, miben kéne fejlődnie. Bezzeg ismerettségük kezdetén ez nem így volt, hanem pont ellenkezőleg! Folyamatosan dícsérte feleségét és növelte az önbizalmát, de a házzasság után a felesége egy tojást nem tudott úgy megfőzni, hogy ne kritizálta volna minden mozdulatát.

Ha újra kezdhetné, nem kritizálná a feleségét, főleg hogy mióta vége lett a házasságának, rájött, hogy egy probléma megoldásának több helyes módja is létezhet, nem az az egyetlen jó megoldás, amit ő annak tart. Külön jó, ha dícséri a feleségét, akkor a felesége is dícsérni fogja őt.

 

#4. Főzz a párodnak!

Dan mindig is tudta, hogyan vegyen le egy nő a lábáról, egy romantikus vacsorával, amit maga készített. Nem is érti, miért nem főzött a párjának az esküvő után? Maradtak a konzervek és gyorskaják, ahelyett, hogy gyertyafényes vacsorával várta volna a feleségét.

Ha újra kezdhetné, havonta minimum egyszer főzne valami különlegeset csak a felesége számára.

 

ne_kiabalj_a_paroddal

 

#5. Ne kiabálj a pároddal!

Itt nem veszekedésről, vagy durva kiabálásról van szó, hanem mikor nincs kedved felkellni a tévé elől, vagy megkeresni a feleségedet, ezért inkább átkiabálsz a lakáson, hogy “drágám, nem tudod hova raktam a kocsi kulcsot?” vagy valami hasonló. A kiabálás pedig olyan követelőzően és parancsolgatóan hangzik.

Ha újra kezdhetné, akkor megkeresné a feleségét és úgy kérdezne tőle. Dan mindig is utálta ha vele kiabáltak, nem is érti, miért gondolta, hogy az normális, hogy ő kiabál a feleségével?

 

#6. Ne sértegesd a párodat!

Dan mindig is azt gondolta, hogy ő sosem sértegeti a feleségét, hiszen sosem hülyézte le például. De ha jobban belegondolt, többszört nevezte a feleségét makacsnak, lehetetlennek, vagy olyannak, akivel nem lehet kijönni. A sértés az sértés, és a sértések hatalmas szakadékot tudnak teremteni a kommunikációban.

Ha újra kezdhetné, akkor inkább időt kérne, és megvárná míg lehiggad, ahelyett, hogy valami sértőt mondjon a feleségének. Vagy, ha mégis mondana valami sértőt, az a szuper szexi lenne :-)!

 

#7. Ne légy fukar a pénzzel!

Családfenntartóként Dan mindig fukar volt a pénzzel, Megjegyezte, hogy mennyibe kerül a sampon, amit a felesége vásárol, szerinte túl sokat költ fodrászra, és túl drága dolgokat választ az étteremben. Pedig kijöttek a pénzből, és az aggódása a pénz miatt csak stresszt meg feszültséget okozott.

Ha újra kezdhetné, azt mondaná a feleségének, hogy vegyen bármit, amire úgy gondolja, hogy szüksége van, és utána megbízna benne, hogy így is fog tenni.

 

money-256319_640

#8. Ne veszekedj a gyerekek előtt!

Dan szerint egyetlen egy vitájuk sem volt annyira fontos vagy sürgős, hogy ne beszélhették volna meg később, mikor a gyerekek már nem voltak jelen. Gyerekek előtt veszekedni veszélyes és önző dolog.

Ha újra kezdhetné, soha, semmilyen körülmények között nem veszekedne a gyerekek előtt, és kitalálna egy titkos jelszót, ami azt jelenti, hogy “ne a gyerekek előtt”.  A veszekedések elhalasztásának az az előnye is megvan, hogy van idő lehiggadni, és az esetek többségében a felek rájönnek, hogy mennyire lényegtelen dolog, amin veszekednének.

 

#9. Ne bátorítsd a párodat, hogy hagyja ki az edzést!

Dan mindig azt gondolta, hogy az a szeretet jele, ha azt mondja a feleségének, miattam nem kell, hogy edzőterembe járjál, úgy szeretlek ahogy vagy, nem baj ha elhagyod magad. Ez hazugság volt, és az is hazugság volt, mikor a felesége mondott hasonlókat neki. Bárcsak azt mondták volna egymásnak egy-egy edzés után, hogy milyen vonzó és szexi vagy, hogy ezzel is bátorítsák egymást.

Ha újra kezdhetné, arra kérné a feleségét, hogy mondja neki, hogy aggódik érte, és bátorítsa, hogy az egészsége érdekében sportoljon, támogassa, hogy elérje a célját.

 

#10. Csukd be a wc ajtót!

Nem tudni miért, de Danéknál egyszer csak szokássá vált, hogy nyitott ajtónál intézték el a dolgukat a wc-én, még a nagy dolgot is! Ez nem túl kellemes látvány, büdös is, és elég nehéz a másikat vonzónak találni, mikor a wc-én ül.

Ha újra kezdhetné, becsukná a wc ajtót, és egyedül intézné el a dolgát.

 

#11. Rendszeresen csókold meg a párodat!

Voltak időszakok Dan életében, mikor kevesebbet csókolta meg a párját, mert mondjuk stresszes volt, vagy feszült volt a kapcsolatuk. De azzal, hogy elmaradtak a csókok, a helyzet csak romlott, mert a felesége ettől elutasítottnak érezte magát, amitől még feszültebb lett a viszonyuk.

Ha újra kezdhetné, megcsókolná a feleségét reggel, este, és minden alkalommal, mikor úgy érezné, hogy a felesége vágyik egy csókra.

 

csokold_meg_a_parodat

 

#12. Legyenek közös élményeitek!

A kor és a fizikai állapot nem számít, fontos, hogy a párok töltsenek minőségi időt egymással, legyenek közös élményik, jól érezzék magukat együtt. Dan sajnálja, hogy sokszor nem mozdultak ki, nem csináltak valójában semmit, pedig ahhoz, hogy elégedettek legyenek egymással szükség van közös szórakozásra is.

Ha újra kezdhetné, hozna egy szabályt, hogy egymás után két hétvégét nem töltenek otthon.

 

#13. Ne támasszatok túlzó elvárásokat egymással szemben!

Dan mindig úgy érezte, hogy több pénzt kéne keresnie, elvárják tőle, hogy egyes helyzetekben bizonyos dolgokat érezzen, mikor valójában teljesen mást érzett. Rájött, hogy hasonló elvárásai voltak a felségével szemben is.

Ha újra kezdhetné értékelné a különböző álláspontokat, véleményeket, és nem várná el a feleségétől, hogy ugyanúgy gondolkodjon mindenről, mint ő.

 

#14. Ne címkézzétek egymást!

A házasságban könnyen kiszaladnak olyan mondatok, hogy Te ilyen vagy, Te mindig, Te soha és persze utána mindig valami negatív jön. A címkézés még soha nem segített, sokkal inkább rontotta a helyzetet.

Ha újra kezdhetné, akkor a negatív címkék helyett, valami pozitívat mondana a feleségének.

 

#15. Ne hagyj ki olyan dolgokat, amiket a párod szeret!

Dan gyakran megvétózott olyan programokat, amiket a párja szeretett volna, de ő nem, mondván, hogy tudnak olyan programot is találni, amit mindketten szeretnek. De jobban belegondolva, mindig is lesznek olyan dolgok, amiket az egyik ember szeret, a másik meg nem. Gyakran csak arra volt szüksége a feleségének, hogy tudja a férje jelen van.

Ha újra kezdhetné, több programon venne részt, amire a felesége hívja, és nem kritizálná azokat, hogy milyen bénák, mennyivel jobban is eltölthetnék az időt.

frustration-1241534_640

#16. Ne távolodj el érzelmileg veszekedés után!

Dan sosem próbálta a kibékülős szexet, mert egy-egy veszekedés után napokra eltávolodott a feleségétől, nem szólt hozzá, kerülte a társaságát.

Ha újra kezdhetné, többet beszélne az érzéseiről, és tudatná a feleségével, hogy szereti, még ha vitatkoztak is. Rövidebb ideig távolodna csak el, nem több napra.