Párkapcsolati mediácó

Mi az a párkapcsolati mediáció?

A mediátor szó jelentése közvetítő. A mediátor közvetít a vitában álló felek között, segít nekik olyan megoldást találni, ami mindkettőjük számára elfogadható.

A mediációt nem csak párkapcsolati problémák esetén alkalmazzák, hanem bármilyen konfliktus megoldásában hatékony, például ha nem jön ki a szomszédjával, munkahelyi konfliktusai vannak, váláskor ha nem tud megegyezni a párjával, ügyvéd helyett mehetnek válási mediátorhoz, vagy ha vitába keveredett az üzleti partnerével, akkor is gyakran jobban járnak, ha mediátor segítségével meg tudnak egyezni, mintha bírósághoz fordulnának.

Ha már szóba került a bíróság, fontos megjegyezni, hogy a mediátor nem bírói szerepkörben dolgozik, tehát nem hoz ítéletet, nem dönti el ki volt a hibás.

A megoldást mindig a vitában álló felek hozzák meg.

Annyiszor próbáltuk már megbeszélni, de sosem jutottuk megoldásra, hogy tudna segíteni egy harmadik fél, ha még döntést sem hoz?

Amikor valamilyen problémánk van, gyakran érezzük, hogy nem jutunk egyről a kettőre, mindig ugyanazokat a köröket futjuk, vagy akár meg sem tudjuk beszélni, mert veszekedés lesz a megbeszélésből.

veszekedés

A mediátor keretet ad a megbeszéléshez, ugyanis mindenki szót kap, és megszakítás nélkül beszélhet! Tehát a másik nem vághat közbe, végig kell hallgatnia, és  csak akkor mondhatja el a saját verzióját, problémáját, érveit, ha az egyik fél befejezte. Ekkor természetesen ő is megszakítás nélkül beszélhet.

Nagyon sokszor azért nem tudják a párok megbeszélni a problémáikat, mert egymás szavába vágnak, a mediátor gondoskodik róla, hogy a mediációs ülésen ne legyen így, és egy idegen előtt általában mindenki visszafogottabban viselkedik, mint egy otthoni veszekedésnél, ami szintén segítheti a megoldás megszületését.

Ezen kívül a párkapcsolati mediátor segít tisztázni a valódi érdekeket és vágyakat. Az a probléma amivel a párok fel szoktak keresni, általában a jéghegy csúcsa. A valódi probléma mindig a háttérben van.

citrus-2791_640
Kié lesz a narancs?

Egy egyszerű példa. Van egy darab narancs, és mindkét fél a narancsot akarja. Csak azt hajtogatja az egyik, hogy nekem kell a narancs, nekem jár, a másik is meg hogy neki. Ha kicsit jobban belemegyünk, hogy ki miért szeretné azt a narancsot, kiderül, hogy az egyikük a narancs levét szeretné meginni, a másik meg a narancs héját szeretné süteménybe reszelni. Tehát mindketten megkaphatják azt amit szeretnének, anélkül, hogy megkapnák az egész narancsot, amiért az elején harcoltak.

Miben más a párterápia és a párkapcsolati mediáció?

Először tisztázzuk ki mit ért párterápia alatt!

Számomra a párterápia párkapcsolati problémák kezelését, megoldását jelenti. Az eszközökben persze lehetnek eltérések. A párkapcsolati problémákat meg lehet oldani pszichoterápiás eszközökkel, mediációs eszközökkel, és számos egyéb módszer létezik még.

A párkapcsolati mediáció a párterápiához képest gyakorlatiasabb, a jövőre fókuszál, míg a párterápiában nagyobb hangsúlyt kap a múlt feltárása.