Mi köze a focinak a párterápiához?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy egy párkapcsolati tanácsadó hogyan tud segíteni egy párnak a párkapcsolati problémáik megoldásában. Miért működik a párterápia, vagy működik-e egyáltalán.

Focis hasonlattal próbálom megválaszolni ezt a kérdést, de bevallom, hogy nem értek a focihoz, ha esetleg foci szempontból hülyeséget írok, előre elnézést kérek, de a lényeg szerintem mindenki számára világos lesz.

Először is nézzük, hogy milyen szereplők vannak a fociban?

 

mi köze a párterápiának a focihoz?

Játékosok

Gondolom nem nehéz kitalálni, hogy aki a párterápiában az ügyél, az a fociban a játékos. A játékosok igyekeznek a legjobb tudásuk szerint játszani, de még a legnagyobb sztárokkal is előfordul, hogy hibáznak, kihagynak egy tizeneggyest, a kapu fölé lövik a labdát stb. A nézőknek ezek a hibák sokszor érthetetlenek, hogy lehet, hogy mellé rúgta, mikor mekkora gólhelyzet volt!

 

Nézők

Szokták mondani, hogy kívülről könnyű okosnak lenni! A néző egész mást lát, mint a játékos, távolról látja a játékot, és emiatt a távolság, rálátás miatt lehetnek jó meglátásai. Ahogy írtam a cikk elején, én nem értek a focihoz, de mikor nézek egy meccset gyakran gondolok olyanokat, hogy ez a játékos miért nem fut oda, az a játékos meg miért nem passzol ide és hasonlók. A néző szemszögéből sok minden evidensnek tűnik, amit nem feltétlenül lát a játékos, aki a pályán fut.

Egészen más benne lenni egy kapcsolatban, és más mikor kívülről lát bennünket valaki. Sokszor kívülről egészen egyértelműen láthatóak dolgok, amiket a kapcsolatunkon belül nehezen veszünk észre. Nagy előny lehet a kívülállás, de nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy valaki segíteni tudjon, és az sem mindegy, hogy nézőként vagy szurkolóként beszélnek hozzánk.

 

parterapia_foci

 

Szurkolók

A nézőket én két csoportra osztom, mondjuk úgy a független nézőkre, és a szurkolókra. A szurkolók azok a nézők, akiknek van egy kedvenc csapata. Például egész más érzés egy olyan meccset nézni, ahol játszik a magyar válogatott, mint egy olyan meccset ahol számunkra két érdektelen csapat játszik. A szurkolók annyiból különböznek a független nézőktől, hogy ők elfogultak a csapatukkal szemben. Ha a csapatuk ellen fújnak, akkor szidják a bírót, függetlenül attól, hogy jogos volt-e az ítélet, ha meg a csapatuknak kedvező ítélet születik, az rendben van, akkor is ha esetleg igazságtalan ítélet született. Ha visszaemlékszünk a 2016-os foci EB-re, arra szinte már senki nem emlékszik, hogy az osztrák-magyar meccsen kiállítottak egy osztrák játékost, csak arra, hogy nyertünk. Az osztrákok valószínű meg leginkább a kiállításra emlékeznek! A szurkolóknak is megvan a rálátása a pályára, de mivel ők elfogultak a csapatukkal szemben, torzul amit látnak, kevésbé tudnak objektívek lenni, mint a független nézők.

Ha a családunktól, barátainktól, ismerőseinktől kérünk párkapcsolati tanácsot, ők szurkolói szerepkörből tudnak csak tanácsot adni, mert szeretnek minket, és emiatt kevésbé lesznek objektívek. Arról nem is beszélve, ha csak a mi verziónkat ismerik a problémáról, akkor a rálátásuk sem tökéletes, olyan mintha csak a pálya egy részét látták volna. Illetve még azt is figyelembe kell venni, hogy bár mindenki ért a focihoz, a nézők/szurkolók nem szakértők, nincsen meg a kellő szaktudásuk. Valószínűleg azt próbálják majd ránk erőltetni, amit ők jónak gondolnak, ami nekik bevált, ami nem feltétlenül számunkra is a legjobb megoldás.

 

Edző

Az edzőnek megvan az az előnye, hogy ő is kívülről látja a meccset, mint a nézők, de emellett még szaktudása is van. Amikor a meccs szünetében a meghívott szakértők értékelik a meccset, sokszor olyan dolgokra is felhívják a figyelmet, amit én laikusként észre sem veszek. Párkapcsolati tanácsadónak, mediátornak, megvan a szaktudása, hogy olyan dolgot is észre vegyen, ami a barátainknak, családunknak, ismerőseinknek nem biztos hogy feltűnne.

Mikor Dárdai Pál vette át a magyar válogatottat, azzal ért el nagy eredményt, hogy tudást adott a játékosoknak. A párkapcsolati tanácsadónak az is előnye, hogy képes a pároknak olyan tudást adni a párkapcsolatokról, azok működésérről, hogy megértsék mi és miért történik velük, és hogyan tudnak ezen változtatni.

 

Ezek után Ön kitől fogadna el segítséget, egy nézőtől, szurkolótól vagy edzőtől?