Mi köze a focinak a párterápiához?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy egy párkapcsolati tanácsadó hogyan tud segíteni egy párnak a párkapcsolati problémáik megoldásában. Miért működik a párterápia, vagy működik-e egyáltalán.

Focis hasonlattal próbálom megválaszolni ezt a kérdést, de bevallom, hogy nem értek a focihoz, ha esetleg foci szempontból hülyeséget írok, előre elnézést kérek, de a lényeg szerintem mindenki számára világos lesz.

Először is nézzük, hogy milyen szereplők vannak a fociban?

 

mi köze a párterápiának a focihoz?

Játékosok

Gondolom nem nehéz kitalálni, hogy aki a párterápiában az ügyél, az a fociban a játékos. A játékosok igyekeznek a legjobb tudásuk szerint játszani, de még a legnagyobb sztárokkal is előfordul, hogy hibáznak, kihagynak egy tizeneggyest, a kapu fölé lövik a labdát stb. A nézőknek ezek a hibák sokszor érthetetlenek, hogy lehet, hogy mellé rúgta, mikor mekkora gólhelyzet volt!

 

Nézők

Szokták mondani, hogy kívülről könnyű okosnak lenni! A néző egész mást lát, mint a játékos, távolról látja a játékot, és emiatt a távolság, rálátás miatt lehetnek jó meglátásai. Ahogy írtam a cikk elején, én nem értek a focihoz, de mikor nézek egy meccset gyakran gondolok olyanokat, hogy ez a játékos miért nem fut oda, az a játékos meg miért nem passzol ide és hasonlók. A néző szemszögéből sok minden evidensnek tűnik, amit nem feltétlenül lát a játékos, aki a pályán fut.

Egészen más benne lenni egy kapcsolatban, és más mikor kívülről lát bennünket valaki. Sokszor kívülről egészen egyértelműen láthatóak dolgok, amiket a kapcsolatunkon belül nehezen veszünk észre. Nagy előny lehet a kívülállás, de nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy valaki segíteni tudjon, és az sem mindegy, hogy nézőként vagy szurkolóként beszélnek hozzánk.

 

parterapia_foci

 

Szurkolók

A nézőket én két csoportra osztom, mondjuk úgy a független nézőkre, és a szurkolókra. A szurkolók azok a nézők, akiknek van egy kedvenc csapata. Például egész más érzés egy olyan meccset nézni, ahol játszik a magyar válogatott, mint egy olyan meccset ahol számunkra két érdektelen csapat játszik. A szurkolók annyiból különböznek a független nézőktől, hogy ők elfogultak a csapatukkal szemben. Ha a csapatuk ellen fújnak, akkor szidják a bírót, függetlenül attól, hogy jogos volt-e az ítélet, ha meg a csapatuknak kedvező ítélet születik, az rendben van, akkor is ha esetleg igazságtalan ítélet született. Ha visszaemlékszünk a 2016-os foci EB-re, arra szinte már senki nem emlékszik, hogy az osztrák-magyar meccsen kiállítottak egy osztrák játékost, csak arra, hogy nyertünk. Az osztrákok valószínű meg leginkább a kiállításra emlékeznek! A szurkolóknak is megvan a rálátása a pályára, de mivel ők elfogultak a csapatukkal szemben, torzul amit látnak, kevésbé tudnak objektívek lenni, mint a független nézők.

Ha a családunktól, barátainktól, ismerőseinktől kérünk párkapcsolati tanácsot, ők szurkolói szerepkörből tudnak csak tanácsot adni, mert szeretnek minket, és emiatt kevésbé lesznek objektívek. Arról nem is beszélve, ha csak a mi verziónkat ismerik a problémáról, akkor a rálátásuk sem tökéletes, olyan mintha csak a pálya egy részét látták volna. Illetve még azt is figyelembe kell venni, hogy bár mindenki ért a focihoz, a nézők/szurkolók nem szakértők, nincsen meg a kellő szaktudásuk. Valószínűleg azt próbálják majd ránk erőltetni, amit ők jónak gondolnak, ami nekik bevált, ami nem feltétlenül számunkra is a legjobb megoldás.

 

Edző

Az edzőnek megvan az az előnye, hogy ő is kívülről látja a meccset, mint a nézők, de emellett még szaktudása is van. Amikor a meccs szünetében a meghívott szakértők értékelik a meccset, sokszor olyan dolgokra is felhívják a figyelmet, amit én laikusként észre sem veszek. Párkapcsolati tanácsadónak, mediátornak, megvan a szaktudása, hogy olyan dolgot is észre vegyen, ami a barátainknak, családunknak, ismerőseinknek nem biztos hogy feltűnne.

Mikor Dárdai Pál vette át a magyar válogatottat, azzal ért el nagy eredményt, hogy tudást adott a játékosoknak. A párkapcsolati tanácsadónak az is előnye, hogy képes a pároknak olyan tudást adni a párkapcsolatokról, azok működésérről, hogy megértsék mi és miért történik velük, és hogyan tudnak ezen változtatni.

 

Ezek után Ön kitől fogadna el segítséget, egy nézőtől, szurkolótól vagy edzőtől?

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.